Romberg: Vioolconcerten nr. 4 in C, 9 in A en 12 in g. Chouchane Siranossian met het Capriccio barokorkest. Alpha ALPHA 452 (76’50”). 2018
Als een telg van de wijdvertakte muzikanten familie Romberg werd de Duitse componist Andreas Jakob Romberg (1767 - 1821) in de buurt van Münster geboren, kreeg hij vioolles van zijn vader, had hij zijn eerste publieke optreden als zesjarige. Over een verdere opleiding is weinig bekend, maar hij maakte tournees door Europa en werd na even lid te zijn geweest van het hoforkest in Münster lid van het ensemble van de keurvorst van Bonn, waar hij Beethoven leerde kennen. Als gevolg van oorlogshandelingen verhuisde hij in 1793 naar Hamburg, maar het jaar daarop zijn eerste opera, ‘Der Rabe’ werd uitgevoerd. Maar hij schreef net als Händel ook een Messias in 1802 (Hermann Max, CPO CPO 777.328-2). In 1815 volgde hij Louis Spohr op als muzikaal directeur aan het hof in Gotha.
Bekend van hem is vooral Das Lied von der Glocke (Christoph Spering, Opus 0803067), maar hij schreef ook een aantal werken voor zijn eigen instrument, de viool, die vanzelfsprekend heel dankbaar zijn voor de solist en die van groot vakmanschap getuigen.
De nog jonge Armeens-Franse violiste Chouchane Siranossian, die onder de titel ‘L’ange et le diable’ op Alpha ALPHA 255 met Jos van Immerseel al een opname met werken van Locatelli, Leclair, Forqueray en Tartini maakte, is ideaal toegerust voor deze aantrekkelijke concerten. Het Capriccio barokorkest uit Bazel zorgt voor geanimeerde begeleiding.