CD Recensies

RATNIECE: KOORWERKEN

Ratniece: ‘Vigilia del mattino’; ‘War sum up: Music. Maga, Machines’; ‘Fuoco celeste’; ’Nada el layli’. Darta Paldina (s), Laura Štoma (s), Ieva Ezeriete (s), Ilze Konovalova (a) Riks Kirsfelds (vc), Guna Šnē (vc), Gilbert Nouno (elektronia), Jekaterina Suvrova (hrp) met het Lets Omroepkoor o.l.v. Sigvards Klava en Kaspars Putnins. Skani SKAN 1086 (62’17”). 2014, 2015, 2020
 
Het is aardig om te lezen dat de in 1877 geboren Letse componiste Santa Ratniece na haar vrij huiselijke piano-opleiding niet alleen in Riga aan de  Vitols academie bij componiste Helena Tulva studeerde, maar in het kader van het Erasmus uitwisselingsprogramma, ook een jaartje bij David Rowland aan het Conservatorium in Enschede.  Ze schreef ook voor haar masters een scriptie over Claude Viviers’ ’Shiraz: Time and pitch structure’.  Dat een kwartier durende Shiraz is te vinden op de aan Viviers kamermuziek en pianowerken gewijde cd van Alessandro Soccorsi (Briliant Classics 96082) uit 2019.
Met zijn rijke en prachtige koorcultuur is Letland gezegend en ligt het voor de hand dat ook ook Ratniece daaraan bijdragen levert. De welluidende werken, mooi idiomatisch geschreven werken op deze cd leggen daarvan mooi getuigenis af en vormen daar een goede bijdrage aan. De vocale solisten hebben een dankbare rol en de instrumentalisten zorgen voor een verdere inkleuring. De muziek van War sum up heeft zeven deeltjes. In het algemeen klinken deze deels best complexe koorwerken vrij etherisch en hebben ze iets mystieks, maar ook iets van verbondenheid met de natuur.
Het geheel maakte een zeer positieve indruk op me; dit is niet een uitgave die na één maa beluisteren voor altijd in het rek verdwijnt. Misschien is het nuttig om ook nog even te zijn op een orkestraal werk van Ratniece: haar Pianoconcert uit 2018, gespeeld door Vestards Simkus met het Liepaja symfonie orkest o.l.v. Atvars Lakstigala op Skani LMIC 079.