CD Recensies

RYELANDT: KAMERMUZIEKWERKEN

Ryelandt: Hobosonatine op.28; Fantasie voor klarinet op. 40; Hoornsonate in E op. 18; Cellosonate nr. 1 op. 22; Stukken voor klarinet op. 17 nr. 1-3. Terra Nova collectief. Et’cetera KTC 1655 56’07”). 2019
 
Ryelandt: Canon en Trio voor piano, viool en cello op. 70; Vioolsonates nr. 4 op. 63 en 5 op.71; Cellosonate nr. 2 op. 66; Romance voor viool en piano op. 59; Nocturne voor cello en piano op. 64. Hans Cammaert (v), Daan de Vos (vc) en Bart Meuris (piano). Toccata Classics TOCC 0282 (62’44”). 2015
 
In het Belgische muziekleven was de componist Joseph Victor Marie Ryelandt (1870 - 1965) een bijzondere verschijning. Hij werd in een welvarende, muziekminnende familie in Brugge geboren (zijn grootvader was directeur van een ziekenhuis) en studeerde net als Schumann aanvankelijk filosofie terwijl hij actief bleef musiceren. Maar in plaats van als advocaat de voetsporen van zijn vader te volgen wijdde hij zich geheel aan het componeren. Omdat hij royaal over geldmiddelen beschikte, kon hij zich dat veroorloven. Maar als gevolg van W.O. I verslechterde zijn situatie en moest hij een baan zoeken. Als 54-jarige vond hij die als directeur van het conservatorium in Brugge. Tijdens W.O. 2 stagneerde het componeren. De Duitse bezetting dwong hem in 1943 toy ontslag, maar eind 1944 werd hij in ere hersteld. Kort daarna nam hij om gezondheidsredenen ontslag en overleed kort daarna op 95-jarige leeftijd.
Ryelandt’s reputatie rust vooral op zijn religieuze composities, maar hij schreef ook 6 Symfonieën, het Symfonisch gedicht ‘Ghetsemani’ en korte orkestwerken, vier Strijkkwartetten, twee Pianokwintetten, een Trio, liederen en een hele reeks  Sonates en Sonatines. Steeds is een belangrijke rol weggelegd voor de piano.
Zelf was de componist zich bewust van zijn bescheiden rol in het grote muziekleven, maar we moeten de hier opgenomen werken - die van Et’cetera onder de titel ‘Romantic music in fin-de-siècle Bruges’ helemaal niet wegcijferen want deze bevat waardevolle momenten. Vooral van de Vioolsonate nr. 5, de Hobosonatine en de Klarinetfantasie heb ik erg genoten. 
Bij het Terra Nova ensemble gaat het om Peter Jan Verhoyen (piano), Balder Dendievel (h), Lis Shklyaver (kl), Jeroen Billiet (hrn) en Ludo Ide (vc). Zij en de anderen op Toccata doen er alles aan om Ryelandt zo positief mogelijk op de kaart te zetten.