CD Recensies

RIHM: PASSIONS STÜCKE NR. 1-7

Rihm: Sieben Passions Stücke. ‘Tristis est anima mea’, ‘Ecce vidimus’. ‘Velum templi scisum est’, ’Tenebrae factae sunt’. ‘Caligaverunt oculi mei’, ‘Recessit pastor noster’, ‘Aestimatus sum’; de Wert: ‘Vox in Rama’, ‘Amen amen dico vobis’, ‘Peccavi super numerum’, ‘Adesto dolori mei’, ‘Quiescat vox tua’. Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss. Pentatone PTC 5186-948 (57’32”). 2020
 
Onder de titel Umbra mortis (de schaduw des doods) werd een dienovereenkomstig programma samengesteld met een werk van Wolfgang Rihm (1952) dat om en om wordt gecontrasteerd en gecombineerd met motetten uit het Secundo libro de motetti a 5 voci van de zestiende eeuwse Vlaming Giaches de Wert (1535 - 1596). 
De Sieben Passions Stücke van Wolfgang Rihm (1952) uit 2006 zijn op teksten die in de R.K. kerk worden gezongen tijdens de Lijdensweek. In beide gevallen gaat het om vrij bescheiden werken met een sterk chromatisch d.w.z schrijnend karakter. Rihms muziek is mooi vloeiend met volle meerstemmige melodieën. Het lijkt erop dat dit de eerste algemeen verkrijgbare opname daarvan is’
Het dramatische hoogtepunt, Rihms eenstemmig gezongen laatste woorden van Christus aan het kruis ‘Tenebrae factae sunt’ is tot het laatst bewaard. 
De telkens in zijn bestaan bedreigde Cappella Amsterdam is in staat tot een heel zuivere en homogene koorklank die een spirituele weldaad is voor de muziek van beide componisten. Vergelijk het aandeel van De Wert maar met het eveneens voortreffelijke Engelse ensemble Stile antico (Harmonia Mundi HMM 80.7620).