CD Recensies

RZEWSKI: SONGS OF INSURRECTION

Rzewski: Songs of insurrection nr. 1-7. Thomas Kotcheff (piano). Coviello  COV 92021 (70’45”). 2020
 
In de zeven Songs of insurrection wordt niet gezongen, maar gaat het om een pianocompositie uit 2016 van de Amerikaanse, tegenwoordig in het Belgische Luik actieve Frederic Rzewski (1938) die intussen in de negentig is en vooral bekend werd met zijn 36 Variations on ‘The people united can never be defeated!’.
In dit geval gaat het om bewerkingen van de protestliederen ‘Die Moorsoldaten’ (Duitsland), ‘Katyusha’ (Rusland), ‘Ain’t gonna let nobody turn me around’ (V.S.), ‘Foggie dew’ (Ierland), ‘Grandola, vila morena (Portugal), ‘Los quatro generales’ (Spanje) en ‘Oh bird, oh bird, o  roller’ (Z. Korea).
De textuur is karig en er zijn invloeden te horen van Hindemith en Busoni en gaandeweg rees al luisterend de vraag of de inspiratie van de componist op zo hoge leeftijd niet iets is afgenomen. Voor de beeldende uitvoering door de Amerikaan Thomas Kotcheff (zelf componist, geboren in 1988) past alle waardering want die bezit autoriteit. Maar verder keer ik liever terug tot ‘The people united can never be defeated!’, bijvoorbeeld gespeeld door Ralph van Raat (Naxos 8.559360).