CD Recensies

RACHMANINOV: CANTATE LENTE; RUSSISCHE LIEDEREN; DE KLOKKEN, NOSEDA

Rachmaninov: Lente. Cantate Lente op. 20; Russische liederen voor koor en orkest nr. 1-3 op. 41; De klokken op. 35. Alexey Tanovitsky (b), Svetla Vassileva (s), Misha Didyk (t) met het Mariinsky koor St. Petersburg en het BBC filharmonisch orkest o.l.v. Gianandrea Noseda. Chandos CHAN 10706 (62’49”). 2011
 
Voor Chandos heeft dirigent Gianandrea Noseda een mooie reeks opnamen gemaakt het onbekendere werken en ook rariteiten van Rachmaninov. Het enige bekende werk op deze cd is ‘De Klokken’, een koorsymfonie uit 1913 gebaseerd op Edgar Allen Poe’s gelijknamige gedicht.  
‘Lente;’ is een wat slap stuk uit 1902 voor bariton, koor en orkest op tekst van Nikolai Nekrasov dat echter wel enige verwachtingen wekt over hoe de componist zich in de toekomst zou gaan ontwikkelen. En de drie Russische Liederen zijn van een van heimwee vervulde componist uit 1926 toen hij in de V.S. was beland en met zekerheid wist dat hij nooit meer naar Rusland zou terugkeren.  
Noseda geeft dit drietal composities fraai en heel sympathiek vorm, maar voelt zich het beste thuis in het uitgebreide ‘De klokken’. Verder heeft hij het voordeel van goede Russische solisten en het geweldig goede Mariinsky koor. Wie wil vergelijken: kies voor ‘De klokken’ Ashkenazy (Decca 414.455-2) of Rattle (Warner 984.519-2).