CD Recensies

ROSENBERG: SYMFONIEËN NR. 3 EN 6 E.A.

Rosenberg: Danssuite uit Orfeus in de tuin; Symfonie nr. 3; Concert nr. 3 Louisville. Stockholm filharmonisch orkest o.l.v. Andrew Davis. Finlandia 3984.29719-2 (73/52”). 1999
 
Rosenberg: Symfonieën nr. 3 op. 80 en 6 ’Sinfonia semplice’. Göteborg symfonie orkest o.l.v. Mario Venzago. BIS CD 1383 (55’56”). 2005
 
De muziek van de Zweedse componist Hilding Rosenberg (1892 - 1985) heeft in tegenstelling tot die van andere land- en tijdgenoten om de een of andere reden minder aandacht gekregen al waren er dirigenten als Sixten Ehrling, Antal Dorati, Herbert Blomstrdt en Stig Westerberg die zich voor hem hebben ingezet.
De Danssuite uit Orfeus in de tuin heeft in zijn vrij wilde opzet iets van Petroesjka, de Boléro, jazz, tango en habanera. Meer Bernstein dan Sibelius. Daarna is Symfonie nr. 3 veel emotioneler. Het werk is gebaseerd op de novelle Jean Christophe’ van Romain Rolland (de vier leeftijden van de mens). Hier duiken herinneringen aan Hindemith op (Nobilissima visione, Harmonie der Welt). Het werk val op door een intieme melodie in het eerste deel en een zwierig slot. Het Louisville concert heeft zijn naam te danken aan een opdracht van van de Rockefeller Stichting voor dat orkest, Enthousiaste, druk gebarende muziek met een fanfare van de hoorns (als nabootsing van de Lapse yoik) aan het begin van het ‘allegro energico’.
Voor mij heeft de versie van Venzago een klein streepje voor. Die biedt verder de Symfonie nr. 6, de ’Sinfonia semplice’. Deze is niet zo simpel als de titel suggereert maar heel substantieel met vlotte, aantrekkelijke kanten. De symfonische werken van Rosenberg zullen liefhebbers van Hindemith, Piston en Copland aanspreken.