CD Recensies

ROSSINI: CAMBIALE DI MATRIMONIO, LA

Rossini: Cambiale di matrimonio, La. Paolo Bordogna (bs., Tobia Mill), Désirée Rancatore (s., Fanny), Saimir Pirgu (t., Edoardo Milford), Fabio Maria Capitanucci (bs., Slook), Enrico Marabelli (bs., Norton), Maria Gortsevskaya (ms., Clarina) met het Orchestra Haydn di Bolzano e Trento o.l.v. Umberto Benedetti Michelangeli. Dynamic CDS 529 (78’10”). 2006
 
La cambiale di matrimonio was de eerste opera, een ‘farsa giocosa in één akte van Rossini die in 1810 werd opgevoerd in het Teatro San Moisè in Venetië. De handeling gaat over de pogingen van de Engelse koopman Tobi Mills om zin dochter Fanny te laten trouwen met de rijke Canadese koopman Slook die ij daarvoor een belangrijke som gelds biedt. Mills beschouwt dit als een gewone uitwisseling van goederen via een contract. Fanny is echter verliefd op een arme sloeber. Wanneer ze ervaart van de bedoelingen van haar vader en dat ze als ‘goed’ wordt behandeld, brengt ze Slook daarvan op de hoog te. Met hulp van haar kamermeisje, de kassier van Mills en haar minnaar Edoardo wordt Slook eerst bedreigd en dan overgehaald om met het ware huwelijk in te stemmen.
Van deze opera werd de opname van Marcello Viotti (Claves 50-9101) in deze rubriek besproken. Bij vergelijking blijken daarop Bruno Pratico (Mill) en Bruno de Simone (Slook) een wat ouwelijke indruk te maken. Paolo Bordogna als Mill en Fabio Maria Capitanucci maken een veel jeugdiger indruk en klinken heel gedifferentieerd. Als bijna in de stratosfeer kwetterende Fanny is Désirée Rancatore verre verkieslijk boven haar Claves collega Alessandra Rossi. Ze zong eerder een mooie Lucia in Donizetti’s Lucia di Lammermoor (Dynamic 33535) en Olympia in Offenbachs Les contes d’Hoffmann (Dynamic dvd 33470) en is iemand om rekening mee te houden. Saimir Pirgo is een plezierige Edoardo en Mario Marabelli een goede Norton. Maria Gortsevskaya is een heel goede, vrolijke Clarina en de orkestbegeleiding van Umberto Benedetti Michelangeli is zonder meer ook goed. Waardoor dit momenteel de beste opname van dit werk is.