CD Recensies

REGNART: MISSAE 'CHRIST IST ERSTANDEN', 'FREU DICH, DU WERHE CHRISTENHEIT'

Regnart: ‘Missa Christ ist erstanden’, ‘Rühmbt alle Werck dess Herren’, ‘Wenn ich nur dich hab’, ‘Maria fein, du klarer Schein’, ’Freu dich, du werthe Christenheit’. ‘Missa Freu dich, du werthe Christenheit’; Anon: ‘Christ ist erstanden’. Ensemble Cinquecento. Hyperion CDA 68369 (64’43”). 2020
 
De in Vlaanderen geboren componist Jacob Regnart (ca. 1540 - 1599) was werkzaam aan het Habsburgse hof in Praag en Wenen gedurende de tweede helft van de zestiende eeuw en publiceerde daar een verzameling Duitse meerstemmige liederen, net als zijn collega Orlando di Lassus, maar het zijn vooral de na zijn dood gepubliceerde liturgisch composities die hem een goede laats in de Renaissance polyfonie bezorgden.
Net als bij de ‘Missa super Oeniades nymphae’ (Hyperion CDA 67640) gaat het op deze cd om twee parodiemissen die zijn gebaseerd op deels verloren geraakte motetten. Ze demonstreren Regnarts meesterschap in de beheersing van grootschalige vormen en zijn alerte wijze om daaraan een mooie inhoud te verlenen.
De vertolking door de zes mannenstemmen van het Ensemble Cinquecento geeft alle nodige betekenis aan deze werken en verleent ze ook het vereiste karakter.