CD Recensies

RAMEAU: ACANTE ET CÉPHISE

Rameau: Achante et Céphise. Sabine Devieilhe (s., Céphiste), Cyrille Dubois (t., Achante), David Witczak (b., Le génie Proès), Judith van Wanroij (s., Zirphile) e.a. met Les chantres du Centre de Musique baroque de Versailles en Les Ambassadeurs o.l.v. Alexis Kossenko. Erato 2966.93946 (2 cd’s, 2u., 10’26”). 2020
 
De ‘Pastorale héroique’ Acante et Céphise in drie aktes op een libretto van Jean-François Marmontel van Rameau uit 1751 werd dat jaar op 19 november voor het eerst in Parijs opgevoerd als geschenk bij de geboorte van Louis, hertog van Bourgondië, de oudere broer van de toekomstige koning Lodewijk XVI.
In het kort beschreven gaat de handeling over het liefdespaar Acante en Céphise dat in hun trouwplannen wordt belemmerd door de jaloerse Oroès. Maar gelukkig weet de goede fee Zirphile door Oroès dwars te zitten te voorkomen dat Acante en Céphire ongelukkig eindigen. Tenslotte is het podium bezaaid met babies.
In dit werk zijn voor het eerst in een Franse opera klarinetten gebruikt. 
Het werd hoog tijd dat deze vergeten opera voor het eerst werd opgenomen. Gelukkig is dat meteen bijzonder goed gelukt door een ensemble zangers dat goed vertrouwd is met dit genre, In hun handen klinkt na de feestelijke ouverture waarin een treffende voorstelling van een vuurwerk wordt gegeven in de talrijke aria’s en arietta’s, ensembles en koren zeer nar behoren. 
Sabine Devieilhe en Cyrille Dubois schitteren in de hoofdrollen en Judith van Wanroij toont zich een reddende engel als Zirphile. Het koor maakt een homogene indruk en het in 2010 opgerichte en elf leden tellende ensemble Les ambassadeurs maakt iets barokkleurigs van het orkestaandeel.