CD Recensies

RAFF: WERKEN VOOR CELLO EN PIANO (COMPLEET)

Raff: Complete werken voor cello en piano. ‘Duo’ in A op. 59, ‘Fantasiestukken’ op. 86 nr. 1 en 2, ‘Romances’ op. 182 nr. 1 en 2, Cellosonate in D op. 183. Christoph Croisé en Oxana Shevchenko. Avie AV 2490 (72’23”). 2021
 
De in Zwitserland geboren Joseph Joachim Raff (1822 – 1882) was een heel productieve componist; van hem wordt gezegd dat hij invloed had op heel verschillende componisten als Tchaikovsky, Mahler, Richard Strauss en Sibelius. Zijn eigen muziek is tegenwoordig vrijwel vergeten.
Raff was een door Liszt geholpen autodidact, maar paste noch in de vooruitstrevende richting van Wagner, noch in de meer conservatieve van Brahms.
Tijdens zijn leven waren vooral zijn orkestwerken (waaronder 11 Symfonieën) heel populair. Hans Stadlmair nam ze op in Bamberg op Tudor.
Maar daarnaast is het goed dat ook aandacht wordt besteed aan de kamermuziek van Raff. Het ‘Duo’ is uit 1848, maar werd herzien in 1867 en bestaat met kleine verschillen ook voor viool en piano. Een stuk dat vredig begint en geleidelijk aan spanning en dramatiek wint.
Beide licht zonnige en overpeinzende ‘Fantasiestukken’ uit 1854 herinneren sterk aan Brahms en zijn een vraag en antwoord spel.  De beide ‘Romances’ dateren uit 1873 en ontpoppen zich als plezierige, charmante werken.
De Cellosonate is uit 1873 en opnieuw een mix van overpeinzende en stormachtige passages. Niet alleen Brahms, ook Mendelssohn komt in gedachten in deze muziek die van binnenuit gloeit. 
Dit enige malen beluisterd hebbend, vraag ik me af waarom Raff niet vaker op de concertprogramma’s verschijnt. De muziek heeft kostelijke trekken en wordt hier zonder dat een van de beide instrumentalisten een moment struikelt of aarzelt heel gaaf uitgevoerd.