CD Recensies

ROTA: KAMERMUZIEK 2

Rota: ‘Piccolo offerta musicale’, ‘Sarabande en toccata voor harp’, ‘Trio voor fluit, viool en piano’, ‘Ippolito gioca’, ‘Il presepio’, ‘Cantilena’, ‘Puccettinonella giungia’ uit Stukken per bambini, ‘Intermezzo’ voor viool en piano’, ‘Nonet’. Gidon Kremer (v), Gérard Caussé (va), Felix Renggli (fl), Sharon Bezaly (fl), Heinz Holliger (h), Elmar Schmid (kl), Klaus Thunemann (fag), Radovan Vlatkovic (hrn), Maria Graf (hrp), Oleg Maisenberg (p), Marino Formenti (p), Anna Maria Pammer (s), Hagen kwartet, Masscha Smirnov (p), Alena Chernushenko (p), KremerAta Musica. BIS CD 870 (71’48‘’). 1996
 
Wanneer de naam van Nino Rota valt, denkt iedereen meteen aan zijn filmmuziek, bijvoorbeeld bij Coppola’s ‘The Godfather’ (1972). In totaal schreef hij muziek voor zo’n honderdvijftig films. Maar hij schreef ook veel serieuze muziek: 3 Symfonieën, 11 Concerten, 10 opera’s en operettes, 16 balletten, veel toneelmuziek, koor- en andere vocale werken en heel wat kamermuziek.
De kern van zijn kamermuziek wordt gevormd door het Nonet, dat in 1957 werd geschreven voor het Tsjechisch Nonet en daarna nog enige malen werd herzien als een ‘work in progress’ voor fluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn, viool, altviool, cello en contrabas. Het werk ging pas in 1976 in première en werd gisteren (27-02-2022) door het RCO kamerensemble in Podium Witteman gespeeld. Het is een uitbundig werk waar Gidon Kremer en de zijnen veel glans aan weten te verlenen.
‘Piccolo offerta musicale’ is een blaaskwintet voor fluit, hobo, klarinet, fagot en hoorn, opgedragen aan de componist Alfredo Casella, zijn leraar in Rome. Het is een miniatuur meesterwerk, waarvan de uitvoerenden zelf hoorbaar genieten.
In het ‘Trio voor fluit, viool en piano’ dat enigszins aan Prokofiev herinnert, weten de drie musici een goede onderlinge balans te vinden. Ook de andere werken maken hier een uitstekende indruk.