CD Recensies

ROSSINI: PETITE MESSE SOLENNELLE

Rossini: Petite messe solennelle. Krassimira Stoyanova (sopraan), Birgit Remmert (alt), Steve Davislim (tenor) en Hanno Müller-Brachmann (bas) met het RIAS kamerkoor, Philip Mayers en Philipp Moll (piano) en Ryoka Morooka (harmonium) o.l.v. Marcus Creed. Harmonia Mundi HMC 90.1724 (80’37”). 2000

 

Er was eens...... een prachtige kamermuzikale lp opname van dit werk op Ariola/Eurodisc door Wolfgang Sawallisch die zelf achter de vleugel zat en kon beschikken over solisten als Kari Lövaas, Brigitte Fassbänder, Peter Schreier en Dietrich Fischer-Dieskau. De volgende opname van Cleobury (EMI 568.658-2) had opnieuw voortreffelijke solisten: Lucia Popp, opnieuw Brigitte Fassbänder, Nicolai Gedda en Dimitri Kavrakos met de zusjes Labèque achter de vleugel. Bezwaar waren daar de voor dit werk minder geschikte jongens- en mannenstemmen van King’s College koor.

Ook de nieuwe opname wekt twijfels; een koor van 37 leden is aan de grote kant want Rossini dacht eerder aan een dozijn stemmen. Er wordt overigens wel heel mooi gezongen, maar het ontbreekt wat aan devotie en intensiteit. Sommige tempi zijn ook aan de snelle kant. Op de bas na zijn alle solisten heel goed voor hun taak berekend. Zodat dit al met al toch mogelijk de mooiste kamermuziekversie van het werk is geworden. Chailly (Decca 444.134-2) bood de latere orkestrale versie, die in minder hoog aanzien staat, maar daar kunnen de uitvoerenden weinig aan doen.