CD Recensies

RACHMANINOV: SYMFONIE NR. 2, FISCHER

Rachmaninov: Symfonie nr. 2 in f op. 27; Vocalise op. 34/14. Boedapest festival orkest o.l.v. Iván Fischer. Channel Classics CCS SA 21698 (64’35”). 2003

 

Wat Fischer met zijn Boedapesters telkens weer lukt, namelijk de composities die hij onder handen neemt op een frisse, niet door conventies en tradities belaste manier aanpakken, doet hij ook met dit tweetal paradepaarden van Rachmaninov.

Bij zo’n behandeling gaat de muziek werkelijk weer fris en nieuw klinken. Alles maakt ook een spontane indruk. De romantiek krijgt alle ruimte in de symfonie, het verhalende in de Vocalise. Het koortsgehalte is steeds mooi gedoseerd, banaliteit is vermeden. Hier duurt de symfonie die soms langdradig kan lijken geen moment te lang. Het voortreffelijke ensemble toont eveneens duidelijk affiniteit en engagement. Hooguit hadden de hoorns tijdens hun belangrijke bijdragen wat prominenter mogen doorkomen, maar verder is de opname mooi natuurlijk en open van klank en succes is derhalve verzekerd. Alternatieven? Eventueel Jansons (EMI) met dezelfde koppeling, Gergiev (Philips) of Previn (EMI).