CD Recensies

RAMEAU: PIÈCES DE CLAVECIN NR. 1-5

Rameau: De 5 Pièces de clavecin en concerts. Trevor Pinnock, Rachel Podger en Jonathan Manson. Channel Classics CCS 19098 (66’53”). 2002

 

Deze vijf wat verwaarloosde kamermuziekwerken van Rameau uit 1741 vormen een origineel vervolg op de heersende triosonatevorm en zijn verre voorlopers van de pianotriovorm. Eerdere opnamen die aan deze materie waren gewijd, kwamen van het Trio Sonnerie (Virgin 561.872-2) en London Baroque (BIS CD 1385).

Maar nu blijken de drie Engelsen die op Channel Classics schijnbaar een ad hoc combinatie vormen haast nog beter uitgerust om deze werken alles te geven waarom ze vragen. Er wordt heel gevoelig en stijlvol gemusiceerd en deze uitvoeringen getuigen van meer nuanceringsvermogen en kleurgevoel dan de voorgangers. Aan vitaliteit en expressie geen gebrek Hooguit kan men het betreuren dat er geen fluit aan te pas is gekomen. De opname laat een heldere klavevcimbeltoon van de Hemschkopie van Way horen en is verder ook fraai van evenwicht. Het is niet moeilijk de nieuwkomer tot beste van de drie te verklaren.