CD Recensies

RAUTAVAARA: SYMFONIE NR. 7 E.A.

Rautavaara: Symfonie nr. 7 Angel of light; Cantus arcticus; Fluitconcert Dances with the winds. Petri Alanko met het Lahti symfonie orkest o.l.v. Osmo Vänskä. BIS CD 1038 (63’). 1997

 

Het is onze weersomstandigheden gewend zijnde niet zo moeilijk om affiniteit te ondervinden met Rautavaara’s door de natuur geïnspireerde werk met suggesties van okerkleurige luchten en snelle weersveranderingen, geuit via afwisselende orkestrale koren en verbeeldingsvolle soli daarbinnen. Regenbogen lijken ook op te duiken, de fantasie wordt gestimuleerd in de zevende symfonie met de ondertitel Angel of light.

Uit een heel ander vaatje wordt getapt in het fluitconcert waaraan het hele fluitinstrumentarium te pas komt en tal van kleuren flakkeren. Het concert voor vogels en orkest, Cantus arcticus behoort inmiddels tot Rautavaara’s bekendste werken. Hier wordt een herziene versie van de oorspronkelijke band met vogelgeluiden gebruikt en wie van het buitenleven en een open, vrije natuur houdt, kan slechts genieten van deze muziek. Alle uitvoeringen hier staan op heel hoog niveau en BIS (en Ondine) weten hoe heel mooie opnamen moeten worden gemaakt. Meer over Rautavaara in de rubriek Fonografie.