CD Recensies

RAMEAU: PIÈCES DE CLAVECIN: 2 SUITES

 

Rameau: Uit Pièces de clavecin, Nouvelles suites: Suites in A en G; Debussy: Hommage ä Rameau. Alexandre Tharaud (p). Harmonia Mundi HMC 90.1754 (62’56”). 2001

 

De Franse klavecimbelmuziek en dan vooral ook die van Rameau is lang verwaarloosd. Totdat klavecinisten als Pinnock (CRD 3310, 3320 en 3330 en Avie 2056), Rousset Decca 475.493-2) en Yates (Vhandos CHAN 0659) zich erom bekommerden.

Wie Tharauds piano-opname van Couperins Livres de clavecin deel I-IV plus een werk van Duphly kent, weet wat hij hier kan verwachten. Een verfrissende demonstratie van hoe deze muziek ook overtuigend op een Steinway met snel werkende repetitietechniek kan worden gespeeld, zolang de essentie van het karakter maar wordt begrepen en in acht wordt genomen.

Natuurlijk zijn heel persoonlijke reacties op deze onderneming te verwachten, maar niet alleen levert Tharauds spel hoogst aantrekkelijke resultaten op, hij benadert de geest van Rameau ook dichter dan menige klavecinist. Verstandig genoeg, koos hij ook die werken die zich het best voor de piano lenen.

Met ‘La poule’ en ‘Les sauvages’ biedt de Suite in G voor menigeen dankbare herkennings- en referentiepunten. Zelfs de meest fanatieke klavecimbelaanhanger moet hier overtuigd raken. Gelukkig geeft de mooi afgewogen opname met een goede direct/ruimtebalans daar alle gelegenheid toe.

Aardig dat hij ter bekroning en als verwijzing eindigt met Debussy’s Hommage à Rameau uit de eerste bundel Images. De opname laat de heldere, warme pianoklanken fraai tot hun recht komen.