CD Recensies

RAVEL: DAPHNIS ET CHLOË, BOLÉRO, PAVANE

Ravel: Daphnis et Chloé; Boléro; Pavane pour  une infante défunte. Londens symfonie orkest en –koor o.l.v. Valery Gergiev. LSO Live LSO  0696 (78’36”) + bonus dvd met de Boléro (17’33”). 2009

 

Wat hebben we zoal aan mooie opnamen van Daphnis et Chloé sinds de prachtig heldere, speelde en beweeglijke vertolking van de wijze, ervaren Monteux (Decca) uit 1959? De oogst is groot met in de voorste rijen de lichtelijk onderkoelde en toch waar nodig extatische Boulez uit Berlijn (DG 447.057-2) en de wat Franser getinte Abbado (DG 469.354-2) uit Londen en de oudere versie, eveneens uit eind jaren vijftig, van Munch (RCA 82876-61388-2). De enige identiek gekoppelde uitgave is van Dutoit (Decca 458.605-2) uit Montréal in een prachtig akoestisch gewaad.

De Londense Barbican Hall kan daar niet aan tippen, maar deze ‘live’ opname moet het daar ook niet van hebben. Hier gaat het vooral om de magie die Gergiev met het hem intussen geheel vertrouwde orkest weer weet te bezweren. De muziek klinkt spannender, waar nodig lieflijker en poëtischer (introduction, danse lente, lever du jour) maar waar nodig ook dramatischer, feller (danse guerrière, bacchanale). De stijl is plooibaar, tempowisselingen klinken logisch. De vlagen van extase blijven lang nagalmen bij de luisteraar.

Het orkestspel klinkt in al zijn geledingen geëlektriseerd en zeker de virtuoze eerste fluitist had best een eervolle vermelding in het boekje verdiend. Mooi zoals aan het slot terecht koortsachtigheid optreedt.

Logisch dat ook de Boléro in strak tempo, vol spanning in ruim een kwartier naar zijn bevrijdende slot wordt gevoerd. De kwestie of de trombonesolo het slepend effect moet hebben dat de componist er zelf ooit aan meegaf, is hier mooi opgelost. De Pavane is natuurlijk van een heel ander type en klinkt ingetogen, gedragen en gelukkig wat koeler. Leuk op de toegevoegde dvd Gergiev weer eens aan het werk te zien en te horen in de complete Boléro. De mooiste genoemde rivalen blijven onverminderd mede bovenaan op het voorkeurslijstje, maar Gergiev voegt zich overtuigend in hun gezelschap.