CD Recensies

RÖNTGEN: VIOOLCONCERTEN

Röntgen: Vioolconcerten nr. 1 in a en 2 in fis; Ballade voor viool en orkest. Liza Ferschtman met de Duitse Staatsphilharmonie Rheinland-Pfaltz o.l.v. David Porcelijn. CPO 777.437-2 (73’26”). 2009

 

Wie op zoek is naar vastgelegde muziek van Julius Röntgen kwam tijdenlang terecht bij een schaarse oogst van (vroeger) Donemus, later Nederland Muziek, Koch, Challenge, Et’cetera en Warner. Groot is de oogst niet, wat eigenlijk een schandaal is, maar wel kenmerkend voor de verwaarlozing van de eigen Nederlandse componisten in het algemeen.

Van het Eerste vioolconcert in a moet wel een opname van Ragin Wenk-Wolff op Centaur circuleren. Het Concert in fis (1931, een andere bron vermeldt 1926) en de Ballade uit 1918 lijken cd premières te zijn.

Hoe prijzenswaardig dat Liza Ferschtman zich voor deze muziek inzet, triest alleen dat ze voor deze opname niet in eigen land terecht kon, maar naar Ludwigshafen of all places moest.

De kennismaking met dit repertoire is van zeer aangename aard omdat de uit Leipzig stammende Röntgen in 1855 in Leipzig werd geboren en zijn opleiding daar kreeg van Hauptmann, Lachner, Richter en Reinecke en zelf nog duidelijk onder invloed stond van Mendelssohn en Schumann. Het stempelde hem als romanticus.

Een betere pleitbezorgster als Ferschtman die deze muziek serieus en getuigend van groot vakmanschap aanpakt, had hij zich nauwelijks kunnen wensen. Eindelijk de mogelijkheid om deze werken in optimale vorm herhaald te kunnen beluisteren.