CD Recensies

REICHA: MOZARTVARIATIES, GRAND TRIO

 

Reicha: 18 Variaties en een fantasie over Mozarts thema ‘Se vuol ballare’ uit Le nozze di Figaro van Mozart op. 51 voor fluit, viool en cello; Grand trio voor fluit, viool en cello. Ensemble Schönbrunn: Marten Root (trav.), Johannes Leertouwer (v) en Viola de Hoog (vc). Globe GLO 5219 (53’23”). 2006

 

Antonín Reicha, tijdgenoot uit het Weens classicisme tussen Haydn en Beethoven was de componist die vooral bekend werd met zijn blaaskwintetten en andere kamermuziek werken met een hoofdrol voor houtblazers. 

Het aardige van deze uitgave is dat deze de vermoedelijk eerste opname biedt van het Grand trio. Het is meteen een heel goed verzorgde en levendige.

Van het Variatiewerk bestond al een oudere opname van Rampal, Stern en Rostropovitch. Heel virtuoos gedaan, maar een stuk romantischer van aanpak. Deze uitvoering met een passender traverso van Tutz naar Grenser en oude strijkinstrumenten, gehanteerd door ervaren kamermusici is een stuk stijlvoller zonder ook maar iets aan levendigheid en nuancering in te boeten.