CD Recensies

ROSSI, L: CLEOPATRA

 

Rossi, L: Cleopatra. Dimitra Theodossiou, Alessandro Liberatore, Paolo Pecchioli, Sebastian Catana, William Corrò, Tiziana Carraro en Paola Gardina met het V. Bellini koor en het Marchigiana filharmonisch orkest o.l.v. David Crescenzi. Naxos 8.660291/2 (2 cd’s, 1u 45’10”). 2008

 

Speel in een blinddoektest een fragment uit deze bondige opera voor aan een kenner en hij zal er waarschijnlijk op tippen met een onbekend werk van Verdi te maken te hebben. Onder veel naamgenoten leefde Lauro Rossi van 1812-1885 als minor composer, dus een jonge Verdi was wat betreft dit werk uit 1876 mogelijk geweest.

Deze Rossi had een avontuurlijk leven. Hij begon opera’s te schrijven in neo-Donizetti stijl, beleefde een mislukking met zo’n werk in 1834 en eclipseerde via Mexico en Cuba naar de V.S. waar hij als dirigent en impresario werkte. In 1843 keerde hij naar Italië terug en sloeg hij opnieuw aan het componeren terwijl hij directeur was van het Conservatorium in Milaan, later in Palermo.

De première van Cleopatra vond in 1876 in Turijn plaats, vier jaar nadat Verdi’s ook aan Cleopatra gewijde Aida ten doop was gehouden.

Het was logisch dat het theater in Macerata, Rossi’s geboorteplaats, zich over een werk van hem ontfermde; deze ‘live’ opname is daarvan het klinkend resultaat. Al gauw blijkt in het verloop van het werk dat Rossi toch niet de verbeeldende dramatische kracht van Verdi kan ontplooien, maar het werk boeit wel en bevat een paar pakkende scenes. 

Het is zeker het aanhoren waard in deze over de hele linie homogene uitvoering, die ook op dvd ter beschikking is.