CD Recensies

ROLLA: ALTVIOOLSONATES NR. 1 EN 2 E.A.

 

Rolla: Altvioolsonates nr. 1 in Es op. 3 BI 325, 2 in d op. 3 BI 324 en 3 in C BI 323; Duetto nr. 1 voor viool en altviool op. 18/1 BI 95; 3 Esercizi voor altviool en piano BI 311, 313 en 314. Jennifer Stumm (va), Liza Ferschtman (v) en Connie Shih (piano). Naxos 8.572010  (62’02”). 2008

 

Alessandro Rolla (1757-1841) was iemand die als leraar en componist erg veel heeft gedaan om de altviool van zijn Assepoester sluier te bevrijden. Niet alleen was hij leraar van Paganini (en dus erg speculatief beschouwd inspirator van Berlioz’ Harold en Italie), hij ontwikkelde ook de (virtuoze) techniek en dito stijl van het instrument met onontkoombare opera invloeden en schreef er dankbare werken voor, te beginnen met onder meer een altvioolconcert uit 1772. Het staat te boek als het ‘eerste ooit’, maar dat is natuurlijk onzin. Want wat te denken van bijvoorbeeld J.C. Bach, Telemann, Benda, Dittersdorf en Hoffmeister die eerder of in dezelfde periode al hun bijdragen op dit gebied leverden? Na de obscure opname van Vidor Nagy met het Heidelbergs kamerorkest Heilbronn onder Jörg Faerber (Bayer Records  100.309) wordt het misschien tijd voor een meer algemeen beschikbare nieuwe.  Dan kan misschien meteen een ander onbekend altvioolconcert, dat van Joseph Schubert worden meegenomen.

Overigens hebben onder meer wel altist Stefano Marcocchi en violist Ruggero Marchesi zich eerder over werken van Rolla ontfermd op een viertal Symphonia SY 99157 cd's.

Op deze cd is een aardige selectie uit Rolla's werken bijeengebracht. Het programma is opgebouwd rond de Amerikaanse altiste Jennifer Stumm die in 2006 een prijs van de Concert Artist Guild won. 

Wat het drietal musici hier laat horen, zijn idiomatische, mooi afgewerkte uitvoeringen vol frisse gedachten en levendigheid. Wat voor hen mogelijk standaard repertoire is, zal voor de luisteraar een aangename ontdekking zijn. Snelle delen krijgen een pittig karakter, langzame voldoende expressie. Het étude karakter van de Esercizi wordt muzikantesk overbrugd.