CD Recensies

ROSSINI: CENERENTOLA, LA, ABBADO, CHAILLY

Rossini: La cenerentola. Teresa Berganza, Luigi Alva, Renato Capecchi. Paolo Montarsolo, Margherita Guglielmi, Laura Zannini, Ugo Trama met het Schots Operakoor en het Londens symfonie orkest o.l.v. Claudio Abbado. DG 423.861-2 (3 cd’s), 459.448-2 (2 cd’s, 2u 24’22”). 1971

 

Rossini: La cenerentola. Cecilia Bartoli, William Matteuzzi, Alessandro Corbelli, Enzo Dara, Fernanda Costa, Gloria Baditelli en Michele Pertusi met hetv Ensemble van het Stedelijk theater Bologna o.l.v. Riccardo Chailly. Decca 436.902-2 (2 cd’s, 2u 27’09”). 1992

 

De coup van Jean-Pierre Ponnelle en Claudio Abbado is wat dit werk betreft nog steeds de geslaagdste. Het niveau van de opvoering in Edinburgh van ’hun’ ‘Assepoester’ is feitelijk nog steeds onovertroffen. Later is dit geheel gelukkig ook fraai verfilmd, maar helaas niet met deze bezetting op dvd uitgebracht.

Een grote zorg voor details, ritmische puntigheid, deels bijna halsbrekende tempi zorgen voor veel meer dan alleen maar sprookjesachtig vermaak. Te midden van een speels ensemble is Teresa Berganza een kostelijke Assepoester Angelina; ze schuwt enig pathos niet. Ze wordt omringd door een prinselijke Don Ramiro van Luigi Alva; Margerita Guglielmi en Laura Zannini zijn een pietluttig paar zusjes en Renato Capecchi is heel blij en schalks wanneer hij een dagje als prins mag spelen.

Natuurlijk willen de bewonderaars van Bartoli haar opname niet missen. Zij ontplooit al haar geweldige stemmiddelen in een rol die haar plooibare stem volmaakt ligt. Matteuzzi blinkt uit als Don Ramiro en de rest van de bezetting kan er goed mee door, maar het geheel sprankelt toch ietsje minder dan bij Abbado, hoe spiritueel Chailly ook dirigeert.