CD Recensies

ROSSINI: ITALIANA IN ALGERI, L'

Rossini: L’Italiana in Algeri. Ruggero RaimondiPatrizia Pace, Anna Gonda, Alessandro Corbelli, Frank Lopardo, Agnes Baltsa en Enzo Dara met het Ensemble van de Weense Staatsopera o.l.v. Claudio Abbado. DG 427.331-2 (2 cd’s, 2u 06’53”). 1987

 

Rossini: L’Italiana in Algeri. Jennifer Larmore, Raúl Giménez, Alessandro Corbelli, John del Carlo, Darina Takova, Laura Polverelli en Carlos Chausson met het koor van het Grand Théâtre Genève en het Lausanne kamerorkest o.l.v. Jésus López-Cobos. Teldec 0630-17130-2 (2 cd’s, 2u 27’05”). 1997

 

Een vrij veel opgenomen werk met dus geduchte concurrentie. Met een neuslengte voor wint de Weense opvoering het. De opname is gebaseerd op een nieuwe productie in de Weense staatsopera met volle aandacht voor de timing en de details van het werk als zelden tevoren. Het ensemble is goed ingespeeld en we horen Baltsa als een vlees geworden vuurvreetster als Isabella in de titelrol en Ruggero Raimondi met zijn indrukwekkende sombere bas die extra betekenis geeft aan Mustafa zonder de komedie geweld aan te doen. De Amerikaanse tenor Frank Lopardo ontpopt zich in de rol van Lindoro als een stijlbewuste Rossinivertolker, terwijl beide buffo baritons eveneens voortreffelijk zijn. 

Gelukkig wordt de authentieke partituur van de Fondazione Rossini gebruikt door expert Abbado.

Als belangrijkste alternatief komt de Teldec opname in aanmerking. Jennifer Larmore zingt een jeugdig-verleidelijke Isabella met frisse stem en een mooi borstregister; ze maakt van het rondo uit de tweede akte een hoogtepunt. Haar tegenspeler Raúl Giménez is een waardige tegenspeler met briljante trekken, erg goed op dreef ook in het duet met Mustafa, de Bey van Algiers, mooi gezongen door John del Carlo, maar Corbelli doet, hoe goed ook, wat onder voor Raimondi als Mustafa. 

Eigenlijk zijn deze twee opnamen wel gelijkwaardig. Een derde optie biedt Scimone (Erato 2292-45404-2) met Horne, Palacio en Scimone.

En vergeet ook vooral niet de dvd met de in Aix en Provence gemaakte dvd opname waarin Christianne Stotijn schitterde (Bel Air BAC 025).