CD Recensies

ROSSINI: MOSÈ IN EGITTO

Rossini: Mosè in Egitto. Ruggero Raimondi, Siegmund Nimsgern, June Anderson, Ernesto Palacio, Zehava Gal, Salvatore Fisichella, Sandra Browne en Keith Lewis met het Ambrosian operakoor en het Philharmonia orkest o.l.v. Claudio Scimone. Philips 420.109-2 (2u 26’07”). 1981

 

Vreemd dat deze  in 1819 voor Napelsbewerkte opera geen grotere bekendheid geniet en dat dit blijkbaar nog steeds de enige opname is. Het libretto van Tottola is gebaseerd op het toneelstuk L’Osiride van Ringhieri en gaat uiteraard over de Uittocht uit Egypte onder leiding van Mozes. Om het werk door een liefdesaffaire aantrekkelijker te maken verschijnen Amenophis, zoon van de farao en de Israëlische Anaïs ten tonele. Het werk begint met de plaag der duisternis die door Mozes’ gebed wordt verdreven en eindigt met het doorwaden van de Rode Zee en de verdrinking van de legers van de farao. Moeilijk op het toneel uit te beelden en mee een reden dat het werk zelden wordt opgevoerd.

Bekend is de aria uit de laatste akte ‘Dal tuo stellato soglio’ waarmee Ezio Pinza beroemd werd en waarop Paganini variaties voor viool en piano baseerde.

Met een nogal gemengde bezetting, waarin vooral Raimondi (Mosè) en Anderson (Elcia), Palacio (Osiride) en Nimsgern (Farone) schitteren, is hier sprake van een ver bovengemiddelde realisatie die deel uitmaakte van Philips welkome Rossinireeks.