CD Recensies

ROSSINI: TURCO IN ITALIA, IL, CHAILLY, MARRINER

Rossini: Turco in Italia, Il. Cecilia Bartoli, Michele Pertusi, Alessandro Corbelli, Ramón Vargas, Roberto de Candia, Laura Polverelli en Francesco Piccoli met het Ensemble van La Scala, Milaan o.l.v. Riccardo Chailly. Decca 458.924-2 (2 cd’s,2u 21’41”). 1997

 

Rossini: Turco in Italia, Il. Simone Alaimo, Sumi Jo, Enrico Fissore, Raúl Gimenez, Alessandro Corbelli, Susanne Mentzer en Peter Bronder met het Ambrosian operakoor en de Academy of St. Martin-in-the-Fields o.l.v. Neville Marriner. Philips 434.128-2, 475.8249 (2 cd’s, 2u 33’43’). 1991

 

Bij de Decca opname richt de aandacht zich natuurlijk vooral op de briljante, karakteristieke inbreng van Bartoli als de wispelturige Fiorilla, gehuwd met een oude, jaloerse echtgenoot, Geronio, van wie ze schoon genoeg heeft. De tessitura is wat hoog voor een mezzo, maar ze kan dit vol zelfvertrouwen goed aan. Rond haar staat een team van eersteklas zangers en Chailly pakt het werk met sprankelend en soepel verend resultaat aan.

Op Philips vertolkt Sumi Jo de titelrol; ze mag dan minder  fel van de tongriem zijn gesneden, maar toont wel de kant van een ondernemende jonge vrouw die Fiorilla ook is. Alaimo had misschien wat sardonischer mogen klinken als de bezoekende Turkse prins Selim, maar in de bufforol van Geronio toont Fissore karakter en virtuositeit. Grote lof ook voor Marriner die met lichte hand alle licht en schaduwplekken uit het werk toont. 

En niet te vergeten: er is van dit werk een bijzondere opname met Callas, Rossi Lemeni, Gedda, Stabile en het Scala ensemble onder Gavazzeni op EMI 358.662-2 uit midden jaren vijftig vorige eeuw: een geweldige mono heruitgave bij wijze van geheime tip. Jammer alleen dat ongeveer een half uur is weggelaten…..