CD Recensies

ROSSINI: SONATES VOOR STRIJKERS NR. 1-6, CHAILLY, MARRINER

Rossini; Sonates voor strijkers nr. 1-6; Variaties; Variaties in C; Serenade in Es; 2 Sinfonia’s; Ouverture in D. Dimitri Ashkenazy (kl) met de Filharmonici van het Stedelijk theater Bologna o.l.v. Riccardo Chailly. Decca 433.701-2 en 436.832-2 (2u 30’56”). 1991/2

 

Rossini; Sonates voor strijkers nr. 1-6. Academy of St. Martin in the fields o.l.v. Neville Marriner, Decca 443.838-2 (2 cd’s, 1u 51’45”). 1966

 

Destijds was de opname van Marriner een demonstratieplaat die diende om de snelle, volledige basweergave van een luidspreker te controleren tijdens HiFi shows als de Firato. Sindsdien hebben zijn vertolkingen altijd een zwakke plek behouden in het hart van deze recensent.

De sprankeling, de elegantie en de humor van deze Engelse vertolkingen hebben nauwelijks aan glans verloren en de bewondering geldt in even sterke mate voor deze muziek van de pas 12-jarige Rossini.

Marriner zorgde ook voor een enorm grote precisie en finesse en de presence van deze oudere opname is nog altijd bewonderenswaardig. Bij de heruitgave zijn andere werken gevoegd: een kwartet van Donizetti, het hoboconcert van Bellini met Roger Lord en Cherubini’s Etude voor 2 hoorns met Barry Tuckwell.

Ook Chailly biedt het zestal sonates met misschien logischer aanvullingen uit de voorraad onbekende, maar daarom juist wel interessante werken van Rossini. Enthousiast gespeeld, warm en elegant genoeg maar net zonder het noodzakelijke beetje extra mousseren en esprit.