CD Recensies

ROSSINI: EQUIVOCO STRAVAGANTE, L'

Rossini: L’equivo stravagante. Petia Petrova, Marco di Felice, Marco Vinco, Dario Schmunck, Monica Minarelli en Eduardo Santamaria met het Tsjechisch kamerkoor en – kamer solisten o.l.v. Alberto Zedda. Naxos 8.660087/8 (2 cd’s, 2u 16’56”). 2001 

 

L’equivo stravagante (het curieuze misverstand) is een van Rossini’s vroegste opera’s en ging in 1811 in Bologna in première. Het libretto van Gasbarri behelst de liefde van Ermanno voor Ernestina, die op haar beurt ook wordt begeerd door de rijke, maar vrij onnozele Buralicchio. Ermanno’s sluwheid zorgt met aanzienlijke hulp van de bediende Frontino dat Ernestina wordt gearresteerd op verdenking van desertie uit het leger (omdat ze als man vermomd is en in opdracht van haar rijke vader Gamberotto zou zijn gecastreerd zodat ze een populaire, rijke operazangeres kon worden). Maar hij bevrijdt haar en het stel leeft nog lang en gelukkig.

Het werk beleefde destijds maar drie opvoeringen omdat het te losbandig was.

Al met al gaat het om een zeldzame rariteit vol bruisende muziek te beginnen met de ouverture met zijn fraaie hoorn triolen.

Het gaat hier om een meer dan adequate ‘live’ uitvoering met applaus onderbrekingen. Maar het muzikale niveau is heel behoorlijk.