CD Recensies

RACHMANINOV: VOCALISE, LIEDEREN

Rachmaninov: Vocalise op. 34/14 (met de 13 overige Liederen uit op. 34); Liederen op. 38 nr. 1-6; Uit het evangelie van Johannes; Een gebed; Eer zij  aan God. Joan Rodgers (s), Maria Popescu (ms), Alexandre Naoumenko (t), Serge Leiferkus (bs) en Howard Shelley (p). Chandos CHAN 9477 (67’50”). 1995

 

Afgezien van de bekende Vocalise met zijn woordloze, langzaam dalende melancholieke sopraanmelodie alsof sommige gedachten te diep zijn om in woorden te kunnen uitdrukken, is het heel omvangrijke liedrepertoire van Rachmaninov hier nagenoeg onbekend. Toch verdient het best wat meer aandacht en daarom is het initiatief van Chandos om het geheel vast te leggen te begroeten.

Deze liederen lijken letterlijk zo aan de Russische bodem gebonden dat de componist na zijn verbanning in 1917 geen nieuwe bijdragen meer leverde. Hier en daar verraden ze wel een impressionistisch tintje.

Voor deze opname beschikte men over een gemengd kwartet aan Engelse en Russische zangers. Engelse dames? Als dat maar goed gaat… Wees gerust, zeker Joan Rogers spreekt vloeiend Russisch en anders is men wel zorgvuldig voorbereid. Het uitgesproken Slavische karakter van de muziek komt steeds goed uit, emoties van verschillende aard zijn er ook in overvloed en niet alleen onderhuids.

Deze cd maakt deel uit van een volledige reeks liederen van Rachmaninov. De overige platen zijn Chandos CHAN 9405 en 9451. Een uittreksel is op CHAN 9374.