CD Recensies

RAMEAU: PIÈCES DE CLAVECIN (COMPLEET), SUITES

Rameau: Pièces de clavecin band I nr. 1-14 en II nr. 1-20; Nouvelles suites; Les petits marteaux; La dauphine. Christophe Rousset. Oiseau Lyre 425.886-2 (2 cd’s, 2u. 08’56”). 1989

 

Rameau: Pièces de clavecin (selectie); Nouvelles suites. William Christie. Harmonia Mundi HMS 92.6018 (75’36”). 

 

Rameau schreef in totaal vier banden met klavecimbelwerken die samen 65 stukken bevatten. Alleen de banden twee en drie – welke zijn beste werken bevatten – werden tijdens zijn leven uitgegeven. Net als bij Couperin gaat het vaak om fantasievol genaamde miniaturen en logisch behoren deze tot zijn charmantste scheppingen. Daartoe behoort het late stuk La dauphine dat werd geïmproviseerd tijdens de huwelijksvoltrekking van de dauphin met Maria-Josepha van Saksen; het zit vol cascadische loopjes en gedurfde harmonieën.

Maar waarschijnlijk het beste werk van de klavecimbelcomponist Rameau is de glorieuze Suite in A uit de derde band. Beginnend met een kernachtige allemande kan dit werk heel goed een strenge vergelijking met de mooiste allemandes uit Bach’s Engelse en Franse suites doorstaan.

Christophe Rousset zorgde voor een vrijwel volledige opname van al Rameau’s klavecimbelwerk en hij doet dat op een sprankelende, levendige manier. De toon en de stijl zijn voortreffelijk, hooguit kan men soms even een vraagteken plaatsten bij een gekozen tempo. Hij verdeelt de muziek over twee mooie instrumenten.

Wie aan een flink uittreksel genoeg heeft, kan heel mooi bij Christie terecht.