CD Recensies

RESPIGHI: UCCELLI, GLI; TRITTICO BOTTICELLIANO E.A.

Respighi: Gli uccelli nr. 1-5; Il tramonoto; Adagio con variazioni; Trittico Botticelliano. Linda Finnie (ms), Raphael Wallfisch (vc), Tamás Vásáry (p) met Bournemouth Sinfonietta o.l.v. Tamás Vásáry. Chandon CHAN 8913 (64’46”). 1990

 

Respighi had een waarachtige belangstelling voor oudere muziek en toonde een modale benadering voor sommige van zijn werken terwijl hij ook een uitgave van Monteverdi’s Orfeo verzorgde.

Verschillende van zijn vrij populaire orkestwerken naast het Romeinse triptiek zin transcripties van werken uit de Renaissance en de Barok. Bij het Trittico Botticelliano (1927) is het duidelijk dat het om de muzikale uitbeelding van drie schilderijen – La primavera, L’adorazione dei magi en La nascità di Venere - van Botticelli gaat.

In Gli uccelli (De vogels, ook 1927) worden twee vogels van Pasquini, eentje van Gallo en eentje van Rameau, na een voorspel respectievelijk een duif, een kip, een nachtegaal en een koekoek in een welig pre-Rafaelitisch zonnetje gezet en zodanig uitgedost dat men nog wel de originelen terug kent.