CD Recensies

RIHM: CHIFFRE-ZYKLUS

Rihm: Chiffre-Zyklus. Musik Fabrik o.l.v. Stefan Asbury. CPO 777.169-2 (2 cd’s, 1u. 18’28”). 2005

 

Hier gaat het om een cyclus als opdrachtwerk van de Kunststichting uit Nordrhein Westfalen. Als zo vaak grijpt Rihm daarvoor terug op ouder materiaal en voegt daar nieuw aan toe. Dat ziet er dan als volgt uit:

Chiffre I-VIII (1982/8)

Bild (eine Chiffre) 1984, samen met de film Un chien andalou van Luis Buñuel uit 1928

Nach-Schrift (eine Chiffre) 1982-2004. 

De procedure is bekend en vertrouwd bij Rihm: hij hergroepeerd ouder materiaal – in dit geval van wat langer geleden – en maakt er wat nieuws van. Wat in 1982 begon als Chriffre I als een stuk voor piano en zeven instrumenten, groeide uit tot een complex werk-in-uitvoering waardoor tot slot een geheel van elf stukken voor ensembles van verschillende samenstelling ontstond.

De onderlinge muzikale samenhang is soms nogal vaag, maar de karakteristieken ervan zijn wel duidelijk. Neem het betekenisvol inlassen van rusten en pauzes. Zo heeft Chiffre II de titel ‘Stilte die moet worden doorbroken’.

Een merkwaardig moment is ook de inlas van een filmfragment als Chiffre 8. Steeds wordt de muziek vanuit kerngedachten ontwikkeld; het ruwe materiaal wordt in treffende vormen en gebaren gegoten hoewel de eraan ten grondslag liggende gedachten moeilijk te achterhalen zijn.

Zeker is wel dat Asbury en zijn gespecialiseerde, uiterst competente wisselende ensemble voor een levendige interpretatie zorgen.