CD Recensies

REICHA: GRAND TRIO VOOR FLUIT, VIOOL, CELLO; VARIATIES

Reicha: 18 Variaties en een fantasie over Mozarts thema ‘Se vuol ballare’ op. 51; Grand trio in G voor fluit, viool en cello. Ensemble Schönbrunn. Globe GLO 5219 (53’23”). 2006

 

Antonin Reicha, tijdgenoot van de Weense klassieke componisten tussen Haydn en Beethoven was vooral de man van het blaaskwintet. Dat hij ook voor andere, kleinere bezettingen werken schreef die de moeite waard zijn, illustreert deze cd.

Bij het driedelige variatiewerk voor traverso, viool en cello gaat het voluit om “XVIII Variations pour flûte, violon en violoncello sur un thème de Mozart et une Fantaisie pour tous les instruments”. Dat thema is de bekende aria van Figaro uit Mozarts Le nozze di Figaro: ‘Se vuol ballare signor contino’.

Maarten Root, Johannes Leertouwer en Viola de Hoog behandelen deze materie met de vereiste zwier in hecht ensemblespel. Het een jaar later, in 1807, ontstane vierdelige Grand Trio is grootser, abstracter van aard, maar krijgt een evenzeer passende interpretatie. Authenticiteit is gewaarborgd en het niveau der uitvoeringen maakt dat het onbekommerd genieten is hier.