CD Recensies

ROMBERG: A.J.: VIOOLCONCERT NR. 3; ROMBERG, B.: VIOOLCONCERT NR. 2 E.A.

Romberg, A.J.: Ouverture Don Mendoza op. 36; Vioolconcert nr. 3 in d op. 46; Vioolsolosonate nr. 3 in g; Romberg, B.: Ouverture op. 34; Vioolconcert nr. 2 in D op. 3; Divertimento voor cello en gitaar op. 46. Yury Revich (v), Lionel Cottet (vc), Federico Diaz (git) met het Hofer symfonie orkest o.l.v. Luca Bizzozero. Sony 88765-47235-2 (83’59”). 2013

Componist en violist Andreas Jakob Romberg (1767-1821) en zijn neef cellist en componist Bernhard Romberg (1767-1841), niet te verwarren met de succesvolle Hongaars/Amerikaanse musicalcomponist Sigmund Romberg (1887-1951) waren tijdgenoten van Beethoven en Schubert, maar bleven in tegenstelling tot Beethoven altijd werkzaam in Noord Duitsland.

Als instrumentalisten moeten beiden redelijk virtuoos en succesvol zijn geweest en ook de kleine selectie uit hun hier voor het eerst op twee cd’s bijeengebrachte werken maakt een heel capabele indruk, zeker in deze toegewijde, goed verzorgde opname. Maar het tweetal blijft natuurlijk wel tot de ‘minor composers’ behoren, omgeven door andere reuzen. Leuk te horen, interessante kennismaking en alle waardering voor het initiatief. Alleen: vierentachtig minuten muziek op twee cd’s is wel erg zuinig. Uit het oeuvre van beide Rombergs, liefst van de belangrijker lijkende Andreas Jakob, bijvoorbeeld iets van zijn kwintetten (met klarinet en fluit) en strijkkwartetten had het belang van de uitgave zeker vergroot.