CD Recensies

ROSENMÜLLER: LAMENTATIONES JEREMIAH (GED.), E.A.

Rosenmüller: ‘Treffet ihr Himmel’ en ‘Aeterna Deus’ uit Kernsprüche; Triosonates in C, e, g en e;  Lamentationes Jeremiae nr. 2 ‘Zum Gründonnerstag’  Lektionen 1-3; ‘Das ist meine Freude’ uit Andere Kernsprüche. Ingrid Schmithüsen (s) met Parnassi musici. CPO 999.387-2 (64’39”). 1995

 

Johann Rosemüller (1619-1684) was een kosmopoltisch allround musicus die zelfs als trombonist aan de San Marco in Venetië was verbonden en daar als voorganger van Gasparini en Vivaldi les gaf aan het Ospedale della pietà. Maar hij bleef ook muziek in opdracht van Duitse vorsten schrijven.

Rond 1660 ontstonden zijn zeven Lamentationen die meteen mede de eerste eenstemmige composities van deze teksten vormden. Alleen Carissimi was hem in Italië wat voor. Het is muziek ter ere van de plechtigheden van de lijdensweek die hier omringd door passende andere instrumentale en vocale werken deels tot klinken komt.

Tenor Fritz Wunderlich zong op Hännsler ooit de Lamentaties voor de woensdag, (witte) donderdag en (goede) vrijdag. Een volledige opname schijnt nog niet te bestaan en Ingrid Schmithüsen beperkt zich tot de donderdag, maar geeft wel een juist, stijlvol, maar gezongen bijdrage. Ook de rest van het programma is passend en goed uitgevoerd.