CD Recensies

ROPARTZ: SUITES PÊCHEUR D'ISLANDE; OEDIPE À COLON; RAPSODIE

Ropartz: Suites Pêcheur d’Islande en Oedipe à Colone; Rapsodie voor cello en orkest. Henri Demarquette (vc) met het Orchestre de Bretagne o.l.v. Kirill Karabits. Timpani 1C 1095 (56’24”). 2005

 

De invloeden van zijn leraar Franck en van Fauré = in mindere mate ook van Magnard en Massenet - vallen niet te ontkennen in het werk van Joseph-Guy Ropartz (1864-1955). Belangrijke inspiratiebronnen voor hem waren de literatuur, de zee en Groot Brittanië. Als artist begon hij zijn leven als dichter, maar zette hij geen eigen werk op muziek. Daarentegen koos hij voor Pêcheur d’Islande uit 1891 en Oedipe à Colone uit 1914 respectievelijk Pierre Loti en Sophocles. Ook de Rapsodie uit 1928 heeft een zee achtergrond en maakt gebruik van Britse zeemansliedjes. Sfeervol en levendig, deels ook heel schilderend is het allemaal zeker.

Het Orchestre de Bretagne zet zich enthousiast en met veel vaart en verve voor deze muziek in en Henri Demarquette is een lyrisch bevlogen solist in de Rapsodie. Al met al een goede introductie op het werk van de Franse componist.