CD Recensies

RESPIGHI: BURLESCA; ROSSINIANA E.A.

Respighi: Burlesca; Preludio, corale e fuga; Rossiniana; Études-tableaux nr. 1-5. BBC Filharmonisch orkest o.l.v. Gianandrea Noseda. Chandos CHAN 10388 (72’57”). 2005

 

Alsof het om een wedstrijd gaat. Een wedstrijd tussen de oorspronkelijke componist en zijn bewerker Respighi. Het dient gezegd dat de knappe orkestrator die de mogelijkheden van het moderne orkest goed kende, vaak de winnaar was.

Bij de orkestratie van een viertal van de ‘nietsen’ (riens) uit de  twaalfde bundel Péchés de vieilesse die Rossini op latere leeftijd voor piano schreef en waarvan Respighi zijn Rossiniana in 1925 maakte, is dat natuurlijk niet zo moeilijk. Ook voor het vijftal Études tableaux van Rachmaninov had hij alles mee om met overmacht de muziek grootser, monumentaler te laten worden.

De korte heel eigen Burlesca uit 1906 is een bondig stuk met een eerder luchtig sentimenteel dan humoristisch karakter. Met Preludio, corale e fuga uit 1901 komen we bij een eindexamenopdracht dat mogelijk is gebaseerd op een  eerder pianowerk; het stuk werd door zijn leraar Martucci hoog gewaardeerd.

Noseda en zijn Londense orkest doen er alles aan om dit moois zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen.