CD Recensies

RIHM: LIEDEREN

Rihm: Lenz-Fragmente nr. 1-5; Gedichte von Friedrich Nietzsche nr. 1-6; Wortlos; Neue Alexanderlieder nr.1-5; Wölfli-Liederbuch. Holger Falk (b), Steffen Schleiermacher (p) en Winfried Nitsche (gr. tr.).MDG 613.1848-2 (71’50”). 2013

 

Het laatste wat men Wolfgang Rihm kan verwijten, is dat hij niet uit is op oorspronkelijke teksten voor zijn liederen (en dat hij misschien te overproductief is). Maar met een fijne neus voor goed materiaal weet hij toch steeds weer te verrassen en te boeien.

Falk en Schleiermacher lichten slechts een paar boeiende puten op van het omvangrijke repertoire. Zo tegengestelde dichters als Siegried Lenz en Friedrich Nietzsche leiden uiteraard tot ook stilistisch heel anders geaarde liederen. Het mooie is dat zanger en pianist ook de belangrijke onderliggende gedachten belichten.

Van de bekendere, contrastrijke en sfeervolle Wölfli-Lieder uit 1981 bestond al een opname uit 1988 met orkestbegeleiding van Richard Salter en het St.Petersburg filharmonisch orkest onder Alexander Dnitrev (Col Legno WWE 1CD 20508). Hier horen we ze in gereduceerde vorm met in het allerlaatste ad libitum slechts twee grote trommen waardoor men zich beter op de tekst kan concentreren. Gelukkig is die – met alle andere – in het begeleidende boekje afgedrukt.

Alle waardering voor de genuanceerde, tot in het detail verzorgde realisaties en de weer in Marienmünster gemaakte opname.