CD Recensies

ROMBERG, A.: FLUITKWINTETTEN

Romberg, A.: Fluitkwintetten in a op. 21/2, in e op. 41/1 en in F op.41/3. Karl Kaiser (fl) met het Ardinghello Ensemble. MDG 603-1843-2 (60’50”). 2013

 

De Duitse componist Andreas Romberg (1767-1821), niet te verwarren met zijn Hongaars/Amerikaanse naamgenoot Sigmund, de musical- en operettecomponist, werd in zijn dagen naast Haydn, Mozart en Beethoven redelijk hoog aangeslagen, maar raakte na zijn dood al gauw in vergetelheid.

Hoe jammer dat is blijkt uit dit drietal fluitkwintetten voor de ongebruikelijke strijkersbezetting met twee altviolen die de middenstemmen meer gewicht verlenen. 

Het gaat om aangename, ontspannen, hoffelijke muziek van een bekwaam vakman die het meest aan Haydn herinnert. Muziekconversatie op hoog niveau met licht elegische langzame delen en licht chromatische menuetten. In het larghetto van op. 41/2 duikt zowaar de Kaiserhymne nog eens op.

De hechte groep uitvoerenden zet zich op hoogst gecultiveerde, homogene wijze in voor deze welluidende muziek en fluitist Kaiser krijgt alle ruimte om zich te profileren in de meer concertante momenten.

MDG zette zich al eerder voor hem in met een opname van zijn strijkkwartetten opname van het Leipzigs kwartet (MDG 307-0963-2 en 307-1026-2) en verrichtte daarmee nuttig werk voor niche repertoire.