CD Recensies

RORE, DE: MISSA PREATER RERUM SERIEM E.A.

Rore, de: Missa Preater rerum seriem; Infelix ego; Parce mihi; Ave regina caelorum; Descendi in hortum meum; Des Prés: Praeter rerum seriem. Tallis scholars o.l.v. Peter Phillips. Gimell CDGIM 029 (72’05”). 1993

 

De Vlaamse componist Cyprien de Rore (1516/7-1565) deed in gezelschap van onder meer Willaert in Venetië zijn compositorische vaardigheden op, werkte in Ferrara, maar keerde in 1559 naar Brussel terug om aan het hof van Margareta van Parma te dienen, maar keerde later weer naar Venetië en Parma terug. 

Hij behoorde tot de beste, meest productieve madrigalisten en zijn werken treffen vooral door een samengaan van Frans-Vlaamse polyfonie en Italiaanse lyriek.

Philips stelde – voorafgegaan door een prachtig inleidend motet van Des Prés waarop de mis is gebaseerd – rond de mis een verhelderend De Rore programma samen. Maar de hoofdschotel is de ‘parodie-cum-cantus firmus’ Missa Preater rerum seriem met zijn vloeiende melodiek en zijn weelde aan kleine imitaties. Het werk is opgedragen aan hertog Ercole d’Este in wiens dienst de componist in 1547 was getreden. In de tenorpartij van elk deel wordt zijn werkgever geëerd.

De vertolking is lofwaardig van stijl, afwikkeling en toewijding. Wel bestaan er ongeveer even mooie, anders gekoppelde alternatieven van McCreesh (Archiv 471.333-2) en Van Nevel (Harmonia Mundi HMC 90.1760).