CD Recensies

RAMEAU: CONCERTS EN SEXTUOR NR. 1-6

Rameau: Concerts en sextuor nr. 1-6. Les Dominos o.l.v. Florence Malgoire. Ricercar RIC 350 (71’58”). 2014

 

De verzameling Pièces de clavecin en concerts uit 1741 vertegenwoordigt een nieuwe vorm van de gangbare sonate- en suitevorm. De drie- of vijfdelige werken met vaak persoonsaanduidingen als La Rameau, La Forqueray, La Marais bezitten een nieuw soort complexiteit en de taak om die tot leven te wekken is verdeeld over klavecimbel, viool en viola da gamba. Muziek met feestelijke Tambourins en de bekende, raak getypeerde beschrijvingen als in L’indiscrète, La pantomime en La poule. Daarvan getuigde bijvoorbeeld de prachtige opname van Trevor Pinnock, Rachel Podger en Jonathan Manson (Channel Classics CCS 19098).

Van deze Pièces is ook een nader georkestreerd arrangement bewaard dat bij de jurist en Rameaufanaat Jacques-Joseph-Marie Decroix (1746-1826) die daarvoor mogelijk zelf zorgde. Ze trokken nooit veel aandacht omdat ze er tamelijk amateuristisch uitzien.

Maar een ervaren ensemble kan er wonderen mee verrichten, zoals eerder in meerdere of mindere mate met succes werd aangetoond door Paillard (Erato 2292-45565-2), Rousset (Decca 467.699-2), Dautel (Calliope CAL 9838) en Hewitt (Cascavelle VEL 3092).

Nu is er ook een verse opname van het door barokvioliste Florence (dochter van Jean-Claude?) Malgoire aangevoerde ensemble Les Dominos, dat verder bestaat uit 2 extra violen, 1 altviool, een vijfsnarige basviool, 1 cello, fagot, 2x traverso’s/piccolo en klavecimbel.

Het musiceert er stijlgetrouw, enthousiast, transparant en pittig op los en overtuigt zo in hoge mate.