CD Recensies

RAUTAVAARA: SUMMER THOUGHTS E.A.

Rautavaara: Lost landscapes; Summer thoughts; April lines; Notturno e danza; Variétude; Dithyrambos; Vioolspelen op.1 Pellmannit. Pekka Kuusisto en Paavali Jumppanen. Ondine ODE 1177-2 (70’21”). 2010

 

Handig, de complete werken voor viool en piano van Rautavaara op 1 cd bijeen. Het geeft meteen aan dat dit type repertoire niet zijn grootste aandacht gold. Een sonate zal men bijvoorbeeld vergeefs zoeken.

Maar de soloviool bedacht hij goed met Dithyrambos (1970), Variétude (1974, later gearrangeerd voor gitaar) en Notturno e danza (1993). Het omvangrijkste stuk voor viool en piano is Lost Landscapes (2005) als herinnering aan de vier plaatsen waar hij studeerde miden jaren vijftig: Tanglewood, Ascona, Wenen en New York. Op de grillige ‘Wall Street’ finale na, heeft het werk een inderdaad uitgesproken nostalgisch karakter. Eenzelfde rustige sfeer kenmerkt Summer Thoughts (2008) en alleen April Lines (2006)  is turbulenter. 

Het vlotste, leukste werk is The fiddlers (1952), een op volksmuziek gebaseerde zesdelige pianosuite. Nuttig is dat Jumppanen ook de volksmelodieën voor viool zelf laat horen.

De interpretaties zijn in goede handen bij twee grote Finse talenten die daar een frisse, geëngageerde kijk op tonen. De opnametechniek van Ondine blijkt eens temeer op hoog niveau te staan.