Browne: Salve regina; Stabat luxta; Stabat mater a 6; O regina mundi clara; O Maria salvatoris mater. Tallis Scholars o.l.v. Peter Phillips. Gimell CDGIM 036 (71\23”). 2004
Het Eton Choirbook (1490-1500) bevat vijftien stukken van John Browne (1426-1498), een tijdgenoot van onder andere Josquin des Pré en kapelaan in dienst van John de Vere. Vijf van die stukken raakten verloren en drie zijn onvolledig overgeleverd. Volgens de index zouden er nog tien stukken meer moeten zijn geweest, waarvan er ook weer vijf verloren gingen.
Maar met vooral het Salve regina en het Stabat mater a 6 (bedoeld voor de onpraktische bezetting van vier tenoren en twee bassen) verwierf Browne een grote reputatie en zijn Stabat luxta is ook een klein meesterwerk, een juweel van polyfone kunst uit het Engelse Tudor tijdperk.
De realisatie door de Tallis Scholars is kleurrijk zonder sentimenteel te worden en dankzij het goed gekozen tempo van de uitveringen krijgen we een goed idee van de getoonzette minidrama’s die stof tot nadenken opleveren.
Van het Stabat mater bestaan ettelijke andere mooie opnamen, bijvoorbeeld van Paul van Nevels Huelgas ensemble (Duitse Harmonia Mundi 88765-40885-2), maar het nadeel is dat het daar om verzamelplaten gaat, terwijl Gimellexclusief aan Browne is gewijd.