CD Recensies

BEETHOVEN: STRIJKKWARTETTEN NR. 1, 8, 11, VOCE KWARTET

Beethoven: Strijkkwartetten nr. 1 in F op. 18/2, 8 in e Rasoumovsky op. 59/2 en 11 in f op. 95 Serioso. Voce kwartet. Naïve V 5356 (78’55”). 2012

 

Voor wie niet is gebrand op een volledige reeks van de Beethovenkwartetten of zich heeft beperkt tot afzonderlijke opnamen van de vroege- (op. 18), midden- (op. 59) en midden-late- (op. 95) werken, kan deze opname met een vroeg-, midden, en midden-laat werk een uitkomst zijn.

Het Franse Voce kwartet, hier bestaande uit Sarah Dayan, Cécile Roubin, Guillaume Becker en Florian Frère, debuteerde in 2004 onder de vleugels van het Ysaÿe kwartet net wat een bijzonder goed Schubert album moet wezen met diens strijkkwartetten nr. 8 en 14 Der Tod und das Mädchen plus de Quartettsatz (Ysaÿe records, 2009) en behoorde in het seizoen 2013/4 tot de ‘Rising Stars’.

Met veel gevoel wordt in dit Beethovenprogramma verschil gemaakt tussen de drie ontstaans-, dus stijlperioden. Wie grondig luistert, kan niet anders constateren dan dat we hier te maken hebben met een uitstekend voorbereid zowel speeltechnisch als expressief-interpretatief ensemble met homogene opvattingen. Een groep jonge musici die nog spontane musiceervreugde toont en analytische scherpzinnigheid. Ook complexe klankprocessen worden transparant gemaakt.