CD Recensies

BRAHMS: SCHÖNE MAGELONE, DIE, HOLZMAIR, FISCHER-DIESKAU

Brahms: Die schöne Magelone op. 33. Wolfgang Holzmair, Gérard Wyss en Will Quadflieg. Tudor CD 761 (3 cd’s, 1u. 45’34”). 1986

Brahms: Die schöne Magelone op. 33. Dietrich Fischer-Dieskau en Sviatoslav Richter. BBC BBCL 4255-2 (76’06”). 1965

Maandag 9 november 2015 zendt Radio 4 een twee dagen tevoren in Heerlen gemaakte opname van Bahms’ Schöne Magelone met Dietrich Henschel, Roger Braun en Frank Groothof als spreker uit. Dat was aanleiding genoeg voor een update van de aan dit werk gewijde Vergelijkende Discografie, maar het is misschien nuttig om als afkorting hier nog eens twee van de mooiste vertolkingen te memoreren.

De nog vrij jonge bariton Wolfgang Holzmair toont zich een der interessantere vertolkers van het werk, waarbij bijzonder is dat hij behalve door de pianopartij nadruk en gewicht te geven Gérard Wyss ook terzijde wordt gestaan door de toneelspeler-recitant Will Quadflieg met een bewonderenswaardig verzorgd evenwicht tussen discretie en expressie.

Dietrich Fischer-Dieskau die sinds 1952 meer dan wie ook heeft gedaan om de cyclus te populariseren, laat niet minder dan zes opnamen van het werk na (een andere Gerald Moore). De twee mooiste daarvan hebben niemand minder dan Sviatoslav Richter als begeleider; beide hebben een hoog reportagegehalte. De eerste opname werd in 1965 in een kerk in Aldeburgh gemaakt De tweede tijdens het Salzburg Festival 1970. De stoorgeluiden van het publiek zijn in Aldeburgh gering en moeten in Salzburg  voor lief worden genomen. De bewuste Oostenrijkse opname verscheen zowel separaat bij Orfeo als in het EMI album ‘The great recordings’. De voorkeur gaat echter vooral uit naar de losse BBC opname uit Aldeburgh.