CD Recensies

BRITTEN: CEREMONY OF CAROLS, A; MISSA BREVIS

Britten: A ceremony of carols op. 28; Missa brevis op.63. Koor van de Eestminster kathedraal Londen o.l.v. David Hill. Hyperion CDA 66220 (49’10”). 1986

 

Britten schreef zijn A Ceremony of carols in 1942 rond de tijd dat hij ook de Hymn to St. Cecilia schreef; beide werken worden gekenmerkt door eenzelfde koele economie der middelen. De Carols zijn geschreven voor de vrij ongewone combinatie van jongensstemmen en harp, maar imponeren vooral door de grote verscheidenheid aan stemmingen die de negen Middeleeuwse teksten rijk nuanceren. Dat reikt van het serene wiegenlied ‘Bululalow’ tot de haast agressieve impressie van ’This little babe’.

Het vermogen om te verrassen spreekt haast nog duidelijker uit de korte toonzetting van de Missa brevis die in 1959 op verzoek van koorleider George Malcolm werd geschreven voor de jongens van het koor van de Westminster kathedraal. Destijds stond dat koor bekend om zijn heldere, scherp omrande klank en dat werd door Britten goed uitgebuit. Het resultaat is een streng, vrij hoekig werk met als enig troostend moment het ‘Agnus Dei’ in een verder door spookachtige dissonanten bepaald werk.

Een der mooiste opnamen van deze werken in hun kleinschalige opzet biedt dit tweetal heldere en pure (!) realisaties die deze muziek de gepaste glans verlenen.