CD Recensies

BACH, C.P.E.: DAMENSONATEN NR.1-6

Bach, C.P.E.: Damensonaten nr. 1-6. Wq. 54/1-6, H. 204/7 en H. 184, 185, 206. Miklós Spányi (clavichord). BIS CD 1088 (72’42”). 1999 

 

De Hongaarse clavichordspeler Miklós Spányi nam voor BIS de complete klavecimbelwerken van Carl Philipp Emanuel Bach op. Dit is daarvan – exemplarisch – de negende aflevering. Het was een gigantische taak, want het gaat om ruim driehonderd werken. In technisch opzicht is het project afgaand op wat deze cd te horen geeft wonderwel geslaagd. De broze clavichordklank is goed gevangen, wel is ook het inhalen van de adem van de speler wat ongelukkig te horen.

Bij de uitvoeringswijze kunnen wel wat vraagtekens worden geplaatst. Het is bekend dat deze Bachzoon grossierde in excentriciteiten, maar Spanyi gaat zich daar soms nogal te buiten, wat ten koste gaat van de continuïteit van de muziek.

Maar hij is wel goed in staat om structuren te bundelen. Zolang hij de neiging on onderdrukt om al te nadrukkelijk op het moment te reageren, zorgt hij voor een goede samenhang, maar wanneer hij eigenzinnig zijn gang gaat, leidt dat af van de essentie. Een opname met plussen en minnen.