CD Recensies

BOLCOM: VIOOLSONATES NR. 1-4

Bolcom: Vioolsonates nr. 1-4. Solomia Soroka en Arthur Greene. Naxos 8.559150 (76’52”). 2005

 

Bol.com is een algemeen bekend begrip, handig onder meer om makkelijk cd’s te kopen. De Amerikaanse componist Wiiliam Elden Bolcom (1938) is aanzienlijk onbekender. Naast zijn opleiding in eigen land studeerde hij bij Messiaen en later won hij met zijn 12 piano études de Pulitzer prijs. Maar hij was vooral een verdienstelijk liederencomponist. Daarmee voorzag hij als begeleider zijn echtgenote, de mezzo Joan Morris, van nieuw materiaal.

Het viertal hier opgenomen vioolsonates ontstond in een tijdsbestek van veertig jaar sinds 1956 toen nr. 1 verscheen. Twintig jaar later volgde nr. 2 met nadrukkelijke jazzinvloeden als gevolg van zijn ontmoeting met jazzviolist Joe Venuti.

Beide resterende sonates zijn uit de jaren negentig vorige eeuw/ Nr. 3 heeft de bijnaam Stamba (raar, eng) en zit dienovereenkomstig vol verrassingen. Een mini scherzo heeft iets tarantella achtigs e in de finale raakt een tango gefuseerd met Arabische muziek. Nr. 4 is een uitgesproken virtuoos hyperactief werk.

Het is knap hoe Soroka en Greene deze bepaald niet simpele stukken in al hun diversiteit volkomen tot hun recht laten komen. Alternatieven hiervoor zijn er niet of nauwelijks.