CD Recensies

BEETHOVEN: PIANOCONCERTEN NR. 1-5, VÁRJON

Beethoven: Pianoconcerten nr. 1-5. Dénes Várjon met Concerto Boedapest o.l.v. András Keller. Hungaroton HCD 32757/9 (3 cd’s, 2u. 55’23”). 2015

 

Je kunt je met internationaal gerichte ogen en oren afvragen wat voor zin het heeft om de zoveelste opname van Beethovens vijftal op de markt te brengen als er reeds zoveel andere (en betere) zijn. Omdat Hungaroton nog een nieuwe opname van dit segment van het ijzeren repertoire nodig heeft? Om vooral de lokale markt te bedienen en de fans van Várjon een plezier te doen? Dan graag akkoord.

Maar de competitie is krachtig en met gedegen, enigszins naar understatement neigende verklankingen alleen kom je er niet meer. Zijn beste momenten beleeft Várjon in het vierde concert en in de langzame delen van het eerste drietal. Maar de algemene indruk is dat hier geen echt goed toegeruste solist aan het woord komt, is onuitwisbaar. Een stel vertolkingen waarin de orkestbijdragen van een niet te groot, alert ensemble het beste deel uitmaken, redt het niet, want echt geweldig soleert de pianist niet, Het wordt alles nog erger gemaakt doordat menige slordige montagefout hoorbaar is.

Nee, houd het liever en veiliger bij Aimard/Harnoncourt (Teldec/Warner 0927-47334-2), Perahia/Haitink (Sony S3K 44575) als het om dit complete vijftal werken gaat.