CD Recensies

BEETHOVEN: VARIATIEWERKEN I, BRAUTIGAM

Beethoven: Variaties op een Russische dans uit Das Waldmärchen van Wranitzky nr. 1-12 WoO. 71; Variaties op de romance ‘Une fièvre brûlante’ nr. 1-8 WoO. 72; Variaties in Bes WoO. 73 over het duet ‘La stessa, la stessissima’ uit de opera Falstaff van Salieri; Variaties nr. 1-7 WoO. 75 over het kwartet ‘Kind, willst du ruhig schlafen’; Variaties nr. 1-8 in f WoO. 76 over ‘Tändeln und Scherzen’ uit Süssmayrs ‘Soliman der Zweite’; Variaties nr. 1-6 in G WoO. 77, Eroicavariaties. Ronald Brautigam. BIS SACD 1673 (73’35”). 2011

 

In deel 11 van zijn vrijwel allesomvattende serie pianowerken bekommert Ronald Brautigam zich om een begin van de variatiewerken. Hij speelde nog niet alle tien de vioolsonates, maar alleen de de vijfde en de achtste ooit met Jaap van Zweden (Philips 416328-2, c.q. Astoria 90016/7) in 1986 c.q. 1985 en de cellosonates in het geheel niet. 

Hij speelt gelukkig weer op de McNulty kopieën van Walter- en Graf instrumenten en het resultaat verrast hoogst aangenaam. Dat blijkt meteen in het eerste werk dat hij virtuoze vaart meegeeft en waarvan hij het passagewerk vlot en duidelijk afwerkt. Een volgens virtuoos hoogtepunt zijn de variaties  vol flitsende toonladders en felle trillers over ‘La stessa, la stessisima’ juist weer heel zangerig klinken.

Van de bekendere Eroicavariaties bestaat eigenlijk geen betere opname. Het is van a tot z puur onbekommerd genieten.